Potpisani ugovori za rekonstrukciju tunela Crnaja i nastavak izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dionica Stolovi - Drenovac

Ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica potpisan je danas u Sarajevu.

Potpisani ugovori za rekonstrukciju tunela Crnaja i nastavak izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dionica Stolovi - Drenovac thumb thumb thumb

Ugovor su potpisali direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača - JV u sastavu HP Investing d.o.o. Mostar i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovora je 12, 8 mil KM sa PDV-om. Radovi će se finansirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Pripremni radovi na gradilištu će početi 1.7.2019. uz napomenu da će glavni radovi na rekonstrukciji započeti krajem turističke sezone odnosno krajem perioda godišnjih odmora. Planirani rok za završetak radova je 15.12.2020.

Danas je također potpisan i Ugovor za izgradnju magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, izgradnja dionice Stolovi – Drenovac, dužine 8.785 m koji predstavlja dio Programa modernizacije cestovnog sektora u FBiH. Izvođač radova je JV HP Investing d.o.o. Mostar, Putovi d.o.o. Grude i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovora je 17, 5 mil KM sa PDV-om a isti će se finansirati iz kreditnih sredstava IBRD-a i EIB-a. Datum početka radova je 15.7.2019. a planirani rok za završetak je 485 dana.

Obzirom na morfologiju terena dionice Konjic – Jablanica, iznimno loše stanje tunela Crnaja i neophodnost i kompleksnost same rekonstrukcije te činjenicu da ne postoje alternativni pravci u smislu obilaska budućeg gradilišta na tunelu Crnaja, JP Ceste FBiH moli učesnike u prometu za maksimalno razumijevanje i strpljenje tokom izvođenja radova.